Beef Original

50 Klompenpaden

Door het cultuurlandschap van Gelderland en Utrecht.

Columns: Wim Huijser
Fotografie: Willem van Leuveren
Gedichten: Aad Eerland
Recepten: Christian Weij
Grafiek: Jan Hiensch

Klompenpaden zijn rondwandelingen in het agrarisch cultuurlandschap. Ze volgen vaak eeuwenoude routes en voeren over onverharde paden door natuur, over boerenland en door landgoederen. Dit boek leidt de lezer en wandelaar langs 50 Klompenpaden in Gelderland en Utrecht en vertelt verhalen over de geschiedenis van het landschap en zijn bewoners.
Columnist Wim Huijser en fotograaf Willem van Leuveren liepen alle 50 Klompenpaden en legden ze vast in woord en beeld. Hun impressies worden aangevuld met gedichten van Aad Eerland, grafiek van Jan Hiensch en streekrecepten van Christian Weij. Daarmee is dit boek ook een ongedwongen ontdekkingsreis door het landschap van de literatuur, de kunst en het culinaire genot.
Met het herstellen en zichtbaar maken van deze wandelroutes, dragen Landschap Erfgoed Utrecht en Stichting Landschapsbeheer Gelderland bij aan de beleefbaarheid van het landschap en de cultuurhistorie.

Uitgave in samenwerking met Landschapsbeheer Gelderland en Landschap Erfgoed Utrecht

Paperback otabind, 12 x 17 cm, 320 pagina’s.
ISBN 978-90-75271-86-7, NUR 502.
Uitgeverij: Blauwdruk.


Prijs (euro) 15,00
Beef Peppered

Voetsporen

Op schrijverspad door het landschap van de grote rivieren.

Tekst: Wim Huijser
Fotografie: Andrea Gulickx

Voor wie van wandelen en van lezen houdt. Wim Huijser citeert uit het werk van wandelende schrijvers en dichters. Hij concentreert zich op het Rivierengebied (Rijn, Maas, Waal en Linge) en laat zien hoe het landschap veranderde van de tijd van Jacob van Lennep via Nescio tot nu.
Het Nederlandse landschap is al eeuwenlang een rijke inspiratiebron voor Nederlandse schrijvers. Illustere auteurs maakten lange voetreizen die zij gebruikten in hun literaire werk.
Wim Huijser treedt in de voetsporen van tal van schrijvende wandelaars die in de 19de, 20ste en 21ste eeuw het Gelderse Rivierengebied bezochten. Hij stelde een bloemlezing samen van twee eeuwen literaire wandelbelevenissen. Daaraan voegt Huijser observaties toe over eigenaardigheden van het landschap, zoals verzonken rivieren, slingerende dijken, tabaksteelt en ambachtelijke steenfabrieken.
Hij wisselt zijn rijk geïllustreerde verhalen af met een tiental wandelroutes en ommetjes, onder meer door de Bemmelse Waard, over een klompenpad door Park Lingezegen en langs de Linge tussen Leerdam en Geldermalsen.

Paperback, 17x24 cm, 320 pagina’s, full colour.
ISBN 978-90-75271-76-8, NUR 502.
Uitgeverij: Blauwdruk.

Prijs (euro) 24,90
Beef Peppered

Een' kloeken dagmarsch

Wandelen door het Nederland van 150 jaar geleden.

Jacobus Craandijk en Flip van Doorn

Jacobus Craandijk (1834-1912) was de eerste wandelaar die vrijwel heel Nederland te voet doorkruiste en daar uitgebreid verslag van deed. De acht delen van zijn Wandelingen door Nederland met pen en potlood vormen een standaardwerk waar wandelauteurs tot op de dag van vandaag uit citeren. Craandijk preekte voor de doopsgezinde gemeenten van Borne, Rotterdam en Haarlem, landelijk werd hij bekend als de wandelende dominee. In zijn voetsporen kreeg het wandeltoerisme in Nederland gestalte.
In 2012 herontdekt reisjournalist en -auteur Flip van Doorn de verslagen van wandelpionier Jacobus Craandijk. Tot zijn verrassing blijkt de wandelende dominee bovendien zijn verre oudoom te zijn. Van Doorn komt tot de conclusie dat zeker driekwart van de bijna negentig beschreven wandelingen vandaag nog na te lopen is. Wat volgt is een speurtocht die in eerste instantie resulteert in een feuilleton voor dagblad Trouw en vervolgens in deze wandelgids met elf kloeke dagmarsen in het spoor van de eerste wandelaar.

'Tijd is geld, zegt de bezige zoon der 19de eeuw. Tijd is genot, zegt de wandelaar van alle eeuwen.' - Jacobus Craandijk in 1875.

Download GPS tracks (link vanaf website uitgever): Een kloeken dagmarsch

Gebonden, 12,5x21 cm, 128 pagina’s, full colour.
ISBN 978-90-78641-41-4.
Uitgeverij: Gegarandeerd Onregelmatig.

Prijs (euro) 14,95