Bescherm jezelf tegen UV-straling

Iedereen weet dat de zon ultraviolette straling (UV) afgeeft en dat deze schadelijk kan zijn als iets er te lang aan wordt blootgesteld. Wat u wellicht nog niet wist, is dat er zowel zichtbare als niet zichtbare UV stralen zijn.

UV-A is het zichtbare licht van de zon en vormt 98,7% van de UV-straling die de aarde bereikt. De ozonlaag heeft hierop weinig invloed. Het veroorzaakt huidveroudering, gaat grotendeels door glas en kleding en veroorzaakt melanoom, de dodelijkste vorm van huidkanker.

UV-B vormt 1,3% van de UV-straling en is niet zichtbaar. De ozon laag heeft hierop wel een grote invloed. Het veroorzaakt zonnebrand en bruin worden, gaat niet door glas en veroorzaakt andere vormen van huidkanker.

UV-C stralen zijn het dodelijkst, maar worden tegengehouden door de atmosfeer. Hier hebben wij dus bijna nooit mee te maken.

Zonnebrand en kleding

Van UV-B kan je bruin worden of verbranden. Zonnebrand crèmes of -lotions bevatten daarom stoffen die bedoeld zijn om UV-B straling te blokkeren. Slechts enkele bevatten ook stoffen die tegen het minstens zo gevaarlijke UV-A beschermen. In tegenstelling tot UV-B, gaat UV-A grotendeels door kleding en glas. Mensen en vooral kinderen (zeker als ze overgevoelig zijn voor UV straling) zijn niet beschermd tegen UV-A als ze buiten een T-shirt aan hebben of binnen in de serre gaan zitten. Een goede bescherming tegen UV stralen is dus essentieel.

Het grootste deel van ons kledingassortiment beschermt tegen UV-A én UV-B stralen, waarbij de mate van bescherming wordt aangegeven met een UPF factor. UPF is niet te vergelijken met de SPF beschermingsfactor van zonnebrandcrèmes en -lotions die alleen de mate van bescherming tegen UV-B stralen aangeeft.

Voor uw beeldvorming:
Katoenen T-shirts hebben een UPF van slechts 5 tot 10 en als katoen nat wordt, is dat zelfs nog maar de helft! De technische shirts in ons assortiment bieden zowel droog als nat een veel betere bescherming: Vanaf UPF 20 tot 50+.

 

Bescherming voor uw hoofd

Naast de bescherming van uw lichaam en ogen tegen de schadelijke UV stralen, is het hoofd vaak een vergeten iets. Een cap, hoed of Buff, met de juiste UPF factor, zorgt niet alleen voor afdoende bescherming tegen UV stralen, maar kan ook helpen het hoofd koel te houden door schaduw en ventilatie.

Kom langs in de winkel en wij adviseren u graag over alle mogelijkheden die er zijn op het gebied van UV bescherming.