Rugzakken

Het zien van een buitensporter met een volle vakantierugzak geeft sommigen het gevoel dat er wel altijd mensen zullen blijven die niets liever doen dan zich afbeulen en in het zweet werken. Wat een misvatting is, want om twee duidelijke redenen is een rugzakvakantie absoluut geen "sleeptocht" naar het einde van je krachten. Ten eerste is al het kampeermateriaal, tenten en kleding de laatste jaren veel lichter geworden en ten tweede zijn de modellen en vooral de draagsystemen van de rugzakken zo verbeterd, dat het gewicht veel meer verspreid en dus beter gedoseerd op het lichaam wordt overgebracht.

Techniek

Toen de mens lang geleden rechtop ging lopen, werd zijn onderrug zwaarder belast. Eigenlijk ligt het dus niet zo voor de hand daar met een rugzak nog eens een schep bovenop te gooien. Toch heeft het een hele tijd geduurd voordat er systemen waren om een groot gedeelte van het gewicht van de rugzak zodanig op het bekken over te brengen, dat de onderrug en de schouders ontzien werden. Want daar zit ’m de kneep. Pas als het gewicht goed over rug, schouders en bekken is verdeeld, kunnen allerlei pijnproblemen voorkomen worden.
Aanvankelijk hadden veel rugzakken een frame aan de buitenkant, maar ze gaven op de lange duur allerlei problemen. En hoewel je zulke rugzakken nog af en toe ziet, is het draagsysteem als zodanig eigenlijk achterhaald.
Veel beter is het zogenaamde "inwendig frame". Twee aluminium strips zitten in vastgenaaide sleuven in het rugpand van de rugzak. Om de pasvorm te verbeteren kan men de strips aanpassen aan de vorm van de rug. Men moet er ook voor zorgen dat de schouderbanden keurig de ronding van de schouders volgen, dit is mogelijk omdat de meeste rugzakken verstelbare schouderbanden hebben.

Hoe pakken we de rugzak in?

Een rugzak met een inwendig frame is gemaakt om mee te lopen, te skiën, te klimmen, te hollen etc. Belangrijk is wel dat u de rugzak op de juiste manier inpakt.
Om de balans te bevorderen, pakt u alle zware spullen het best dicht tegen de rug - niet te hoog maar ook niet te laag. Eigenlijk net boven de heupband. Zorg er wel voor dat er geen scherpe of harde dingen tegen uw rug kunnen komen.
Verder is het beter al uw kampeerspulletjes zoveel mogelijk in de rugzak te pakken, m.u.v. bijvoorbeeld wandelstokken, tentstokken en slaapmatjes.


Travelbags worden ook wel kofferrugzakken genoemd. Ze hebben de voordelen van zowel de rugzak als ook de koffer. Als u de armen vrij wilt hebben en er moet een behoorlijk eind mee gelopen worden, draagt u de travelbag als een rugzak op uw rug. Gaat u trein, vliegtuig, auto etc. in, dan kunt u de travelbag als een grote reistas dragen aan uw schouder of aan één van de handige handgrepen. De travelbag wordt een handige reistas als u het draagsysteem aan de achterzijde opbergt achter een wegritsbare flap. Alle bandjes van de rugzak kunnen dan nergens aan blijven hangen. De travelbags zijn voorladers, net als een koffer makkelijk in te pakken. De travelbags hebben over het algemeen minder draagcomfort dan de normale rugzakken.

 


Mocht u na het lezen nog vragen hebben, stuur dan gerust een e-mail of kom even langs.


Voor het laatst gewijzigd op 04/18/2018 . Prijswijzigingen en/of fouten voorbehouden.